Shiatsu

Wat is Shiatsu?

Shiatsu is een eeuwenoude oosterse geneeswijze. Het is een massagevorm afkomstig uit Japan en heeft zijn oorsprong in de Traditionele Chinese Geneeskunde. In de volksmond wordt het ook acupressuur of drukpuntmassage genoemd; shi = vinger, atsu = druk.

Hoe werkt Shiatsu?

De Traditionele Chinese Geneeskunde gaat ervan uit dat de macrokosmos, de omgeving, invloed heeft op de microkosmos, de mens. Omgeving en mens wordt verbonden door Ki; Ki is de levensenergie. Deze Ki stroomt door de meridianen (energiebanen). Zij weerspiegelen de lichamelijke en geestelijke conditie. De meridianen zijn verbonden met de organen die op hun beurt weer diverse lichaamsprocessen beïnvloeden, zoals de bloedsomloop en de spijsvertering. Als je gezond en in balans bent kan de Ki ongehinderd door de meridianen lopen. Echter, wanneer Ki verstoord raakt of stagneert kunnen er klachten ontstaan

Het doel van Shiatsu is om de blokkades in de stroom van Ki op te sporen. Door druk van handen of duim uit te oefenen op de drukpunten of meridianen, worden deze blokkades opgeheven. Daarnaast worden er rotaties van gewrichten en strekkingen van spieren uitgevoerd om de Ki-stroom te herstellen.

Shiatsu gaat uit van een holistische benadering, dat wil zeggen dat lichaam en geest als een eenheid worden beschouwd.